Materialen met weinig impact

Materialen met weinig impact

Binnen dit kader wordt bijzondere aandacht besteed aan gerecyclede en hernieuwbare materialen die worden gebruikt om ecoproducten te maken. Deze materialen maken deel uit van een aanpak om afval te minimaliseren en dragen bij aan een circulaire economie.

Gerecyclede materialen

Gerecycled papier, plastic, metalen en stoffen geven afgedankte spullen een tweede kans en verminderen de behoefte aan nieuwe grondstoffen.
Ze staan voor het behoud van hulpbronnen, beperken de vraag naar nieuwe hulpbronnen en verminderen de impact op het milieu. Het is een kleine keuze met een grote impact!

Gerecycled papier

Gerecycled papier, gemaakt van gebruikte papierproducten, biedt een duurzaam alternatief voor traditioneel papier.
Door ervoor te kiezen, help je bossen te behouden, energie- en waterverbruik tijdens de productie te verminderen en verminder je de milieu-impact van papierproductie. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om bij te dragen aan efficiënt gebruik van hulpbronnen en een circulaire economie te ondersteunen door de levensduur van materialen te verlengen en afval te verminderen.

Gerecycled wit papier en kraftpapier

Gerecycled wit papier en kraftpapier

Wit en kraftpapier gerecycled zijn 100% gemaakt van hergebruikte papierproducten door vezels af te breken voor nieuw papier, waardoor bomen, energie en water worden gespaard. Het is zeer goed recyclebaar en vermindert de impact op het milieu aanzienlijk door 70% minder energie en water te gebruiken in vergelijking met de productie van nieuw papier.
Wist je dat het recyclen van één ton 17 bomen en 3,3 kubieke meter stortplaats bespaart?

PaperWise Natuurlijk

PaperWise Natuurlijk

PaperWise Natural is volledig gemaakt van gerecycled landbouwafval en heeft een ongebleekte, natuurlijk bruine kleur met zichtbare vezels. Door minder afhankelijk te zijn van ontbossing en te kiezen voor bijproducten uit de landbouw in plaats van houtpulp, beschermt deze aanpak niet alleen de natuurlijke hulpbronnen, maar draagt ook bij aan een circulaire economie door afvalmateriaal opnieuw te gebruiken.

Gerecycled karton

Gerecycled karton

Gerecycled karton wordt gemaakt van post-consumer of post-industrieel papierafval, waardoor er minder materiaal op stortplaatsen terechtkomt. Het gebruik van gerecycled karton spaart bossen, vermindert het energieverbruik en minimaliseert de milieu-impact die gepaard gaat met de productie van nieuw karton.

Gerecyclede kunststoffen

Gerecycled plastic, afgeleid van verwerkte gebruikte artikelen zoals PET en PP, bevordert een circulaire economie en een duurzamere benadering van plasticgebruik.
Door te kiezen voor gerecycled plastic wordt de vraag naar nieuw plastic beperkt, worden hulpbronnen gespaard, wordt het energieverbruik geminimaliseerd en wordt plasticvervuiling bestreden door afval weg te houden van stortplaatsen en oceanen.

RPET

RPET

RPET, dat is afgeleid van verwerkt gebruikt plastic, vermindert de vraag naar nieuw plastic, spaart hulpbronnen en minimaliseert het energieverbruik. Het draagt bij aan de circulaire economie door het scheiden van plastic afval, waardoor het een bewuste keuze is voor verschillende toepassingen die duurzaamheid in de productie van producten ondersteunen.

Gerecycled PP

Gerecycled PP

Gerecycled polypropyleen (PP) wordt gemaakt door gebruikte plastic voorwerpen van PP te verwerken, waardoor plastic afval wordt weggehouden van stortplaatsen en oceanen. Dit materiaal draagt bij aan een circulaire economie door de behoefte aan nieuwe plasticproductie te verminderen, terwijl de inherente eigenschappen van polypropyleen behouden blijven.

Gerecycled TPE

Gerecycled TPE

Gerecyclede thermoplastische elastomeren (TPE) zijn innovatieve materialen met een aanzienlijk percentage gerecycled materiaal, tot wel 60%, uit een mix van post-industriële (PIR) en post-consumer (PCR) materialen. Chemische recyclingprocessen spelen een cruciale rol bij de productie van deze gerecyclede TPE's en dragen bij aan de ontwikkeling van hoogwaardige, betrouwbare TPE-oplossingen die zowel duurzaam zijn als aanpasbaar aan verschillende toepassingen.

Gerecycled metaal

Gerecycled metaal ontstaat door het verzamelen, sorteren en smelten van afgedankte metalen voorwerpen.
Dit proces levert milieuvoordelen op zoals minder stortafval, behoud van grondstoffen en energiebesparing ten opzichte van het winnen van ruwe ertsen.
De integratie van gerecycled metaal in de productie ondersteunt een circulaire economie, vermindert de afhankelijkheid van de productie van primair metaal en vermindert de milieueffecten van mijnbouw en extractie.

Gerecycled roestvrij staal

Gerecycled roestvrij staal

Gerecycled roestvast staal wordt gemaakt door het inzamelen en verwerken van schroot of post-consumer roestvast staal, waarbij het exclusieve gebruik van nieuwe grondstoffen wordt omzeild. De keuze voor gerecycled roestvast staal bevordert het behoud van hulpbronnen, energiebesparing, afvalvermindering en ondersteunt een circulaire economie.

Gerecyclede stoffen

Gerecyclede stoffen omvatten een reeks textielmaterialen die zijn gemaakt van gerecyclede bronnen, waardoor textielafval niet op de vuilnisbelt belandt en duurzame praktijken worden bevorderd, met minder energieverbruik en minder chemicaliën in vergelijking met het produceren van textiel vanaf nul.

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen is afkomstig van post-consumer of post-industrieel katoenafval, zoals oude kledingstukken of restjes stof. Het wordt verwerkt, gesponnen tot nieuwe garens en geweven of gebreid tot nieuw textiel. Door te kiezen voor gerecycled katoen verminder je de vraag naar nieuw katoen en bespaar je water, energie en grondstoffen.

Gerecycled polyester

Gerecycled polyester

Gerecycled polyester, verwant aan RPET, wordt vaak gebruikt in kleding en geproduceerd uit gerecyclede plastic flessen of polyester textielafval. Dit alternatief voorkomt dat plastic afval op stortplaatsen terechtkomt en vermindert de milieu-impact van de polyesterproductie, waardoor zaken als uitputting van grondstoffen en het vrijkomen van petrochemische stoffen worden beperkt.

Gerecycled leer

Gerecycled leer

Gerecycled leer, gemaakt van afgedankte restjes leer, wordt verwerkt en gebonden tot vellen of rollen. Door te kiezen voor gerecycled leer zijn er minder nieuwe dierenhuiden nodig, wat de milieu-impact van de leerproductie vermindert, waaronder zaken als ontbossing, habitatverlies en overmatig waterverbruik.

Gerecycled vilt

Gerecycled vilt

Gerecycled vilt wordt gemaakt door post-consumer of post-industrieel textielafval, vaak van wol of synthetische vezels, te upcyclen.
Het proces comprimeert en bindt deze gerecyclede vezels tot stevige vellen. Het haalt textielafval weg van stortplaatsen en vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Hernieuwbare materialen

Hernieuwbare materialen zijn stoffen die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen die na verloop van tijd weer aangevuld kunnen worden, wat bijdraagt aan duurzame en milieuvriendelijke praktijken.
Voor deze materialen zijn vaak verantwoorde oogst- of teeltmethoden nodig om ervoor te zorgen dat ze op de lange termijn beschikbaar blijven. Voorbeelden zijn vezels op plantaardige basis, bamboe en andere hulpbronnen die kunnen worden geregenereerd zonder eindige reserves uit te putten.

Kunststoffen van biologische oorsprong

Biokunststoffen zijn materialen die afkomstig zijn van biologische bronnen, zoals planten, microben of bijproducten uit de landbouw. In tegenstelling tot traditionele kunststoffen die zijn afgeleid van fossiele brandstoffen, zijn kunststoffen van biologische oorsprong hernieuwbaar en kunnen ze een duurzamer alternatief bieden.
Deze materialen kunnen bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en het verminderen van de milieu-impact die gepaard gaat met de conventionele productie van plastic.

Kurk

Kurk

Kurk, afkomstig van de bast van kurkeiken, is een veelzijdig materiaal. Het wordt duurzaam geoogst, is hernieuwbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Deze natuurlijke grondstof minimaliseert afval, bevordert hergebruik en sluit aan bij duurzame praktijken.

Koffiedik

Koffiedik

Koffiedik is het residu van gezette koffie, dat bestaat uit geëxtraheerde koffieboondeeltjes. Door ze te verwerken, worden er minder niet-hernieuwbare materialen gebruikt en wordt er efficiënt omgegaan met organisch afval. De biologisch afbreekbare eigenschappen zorgen voor een snelle afbraak, waardoor vervuiling wordt verminderd en schade aan het milieu wordt beperkt.

Olijven

Olijven

Bioplastic op basis van olijven, met olijfbladeren en steenpoeder als vulstoffen, biedt een alternatief voor traditionele kunststoffen. Dit vermindert de milieu-impact van plastic afval en maakt effectief gebruik van agrarische bijproducten, waardoor een circulaire economie wordt bevorderd.

Maïs

Maïs

Bioplastic op basis van maïszetmeel helpt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, maakt gebruik van overvloedige hernieuwbare bronnen, breekt na verloop van tijd op natuurlijke wijze af en vermindert plasticvervuiling.

Steenpapier

Steenpapier

Steenpapier is een duurzaam alternatief voor traditioneel papier op houtbasis, dat voornamelijk wordt gemaakt van natuurlijke mineralen in rotsen en een kleine hoeveelheid niet-giftige hars. Het is 100% waterbestendig, vrij van chemicaliën bij de productie en breekt na verloop van tijd op natuurlijke wijze af, waardoor het een biologisch afbreekbare optie is voor verschillende toepassingen.

Zaadpapier

Zaadpapier

Zaadpapier is papier van biologische oorsprong met gerecyclede lagen en ingebedde zaden. Als het geplant wordt, breekt het af en levert het voedingsstoffen voor de zaden om te ontkiemen, waardoor herbebossing en milieubewustzijn op unieke wijze worden bevorderd.

Bamboo

Bamboo

Kiezen voor bamboe in plaats van plastic biedt aanzienlijke voordelen voor het milieu.
Bamboe is zeer hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en groeit snel, waardoor er minder plastic wordt gebruikt en de risico's voor de natuur minimaal zijn. Bovendien maken de natuurlijke antibacteriële eigenschappen van bamboe schadelijke chemicaliën overbodig.

Graspapier

Graspapier

Graspapier is een papieralternatief gemaakt van grasvezels, dat de afhankelijkheid van traditionele houtpulp vermindert en duurzame papierproductie bevordert. Het heeft een natuurlijke uitstraling, zichtbare grasvezels en lage teeltkosten.

Suikerriet

Suikerriet

Bioplastic op basis van suikerriet, afgeleid van suikerriet of bagasse, is een hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar alternatief voor traditionele kunststoffen. Het wordt gemaakt van snel hernieuwbaar suikerriet en vermindert de vervuiling en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

NatureFlex

NatureFlex

NatureFlex is een verpakkingsmateriaal op basis van hernieuwbare houtpulp en biedt een alternatief voor traditionele kunststoffen. Het heeft een minimale impact op het milieu, is biologisch afbreekbaar en composteerbaar, breekt op natuurlijke wijze af om compost te verrijken en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

BioTak

BioTak

BioTak lijmen zijn ontworpen om de milieu-impact van traditionele lijmen te verminderen. Ze bevatten vaak biologisch afbreekbare en biogebaseerde materialen, wat de biologische afbreekbaarheid bevordert en bijdraagt aan een lagere CO2-voetafdruk.

Jute

Jute

Jute, een natuurlijke vezel van de juteplant, wordt veel gebruikt voor textiel. Jute is biologisch afbreekbaar en voor de teelt ervan zijn minimale bestrijdingsmiddelen en synthetische meststoffen nodig, wat een duurzaam alternatief biedt voor verschillende toepassingen.

JUCO

JUCO

JUCO is een mengsel van jute- en katoenvezels dat de sterke punten van beide materialen combineert voor verschillende toepassingen. JUCO biedt een duurzame optie, want jute is biologisch afbreekbaar en het mengsel vermindert de milieubelasting die gepaard gaat met de traditionele katoenproductie.

Tarwestro

Tarwestro

Tarwestro is een landbouwresidu dat opnieuw kan worden gebruikt om nieuwe producten van te maken. Het gebruik van tarwestro vermindert landbouwafval en biedt een oplossing voor de circulaire economie met een minimale impact op het milieu.

Hennepvezels

Hennepvezels

Hennepmaterialen, die worden gebruikt in textiel, papier en biologisch afbreekbaar plastic, zijn afkomstig van de snelgroeiende hennepplant. Hennep is zeer duurzaam en vereist een minimum aan water en pesticiden. De natuurlijke afbraak vermindert de hoeveelheid gestort afval. Hennepplanten absorberen CO2, wat klimaatverandering tegengaat, de bodem verrijkt en erosie voorkomt zonder zwaar chemisch gebruik.